АДВОКАТСЬКЕ БЮРО
ВАДИМА ЛЕВИЦЬКОГО

Жінки і військовий обов’язок

За офіційними даними станом на початок 2024 року загальна кількість жінок, які працювали і служили в ЗСУ, становила понад 62 тисячі, серед них 45 587 військовослужбовиць. Це достатньо велика кількість.

А який статус жінки в умовах війни, мобілізації, військової служби, які пільги мають жінки в ЗСУ?

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу» жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками (за винятком випадків, передбачених законодавством з питань охорони материнства та дитинства, а також заборони дискримінації за ознакою статі), що включає прийняття в добровільному порядку (за контрактом) та призов на військову службу, проходження військової служби, проходження служби у військовому резерві, виконання військового обов’язку в запасі та дотримання правил військового обліку.

Жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних.

За власним бажанням на військовий облік беруться також якщо вони мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю.

Однак, слід звернути увагу, що ті жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час у добровільному порядку. У мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку (за контрактом).

Також, базова військова служба, а у закладах вищої освіти базова загальновійськова підготовка – для жінок добровільна.

Що стосується жінок-військовослужбовців, то ось основні випадки, коли військова служба відрізняється для жінки.

Відпустки для жінок під час воєнного стану

Жінкам-військовослужбовицям надаються відпустки у зв’язку з вагітністю, пологами та для доглядом за дитиною до трьох років (або до шести років на підставі медичних показань). Якщо обоє батьків є військовими, відпустка надається одному з них за їхнім вибором.

Оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами надається на підставі медичного висновку тривалістю 126 календарних днів (140 календарних днів при народженні двох і більше дітей чи ускладненні пологів).

Звільнення з військової служби.

Жінка може бути звільнена з військової служби під час дії воєнного стану у зв’язку з вагітністю та пологами та для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду – тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку

Особливості проходження військової служби та призначення на посади жінок

Жінки в ЗСУ можуть обіймати всі посади рядового, сержантського, старшинського та офіцерського складу. Вагітні жінки-військовослужбовці за їхнім клопотанням та відповідно до медичного висновку, а також жінки, які мають дітей віком до трьох років, за їхнім клопотанням, при неможливості виконання обов’язків на займаних посадах, можуть бути призначені на посади з меншим обсягом роботи — рівнозначні або нижчі.

Не допускається переведення на нижчі посади без згоди військовослужбовців з мотивів, пов’язаних із вагітністю, вихованням дітей віком до трьох років (до шести років за медичними показниками), або у зв’язку з тим, що вони є одинокими матерями (батьками) та мають дітей віком до чотирнадцяти років чи дітей-інвалідів.

Направлення у відрядження вагітних військовослужбовців-жінок та тих, які мають дітей віком до чотирнадцяти років допускається тільки за їх згодою.

Військовослужбовці до складу добового наряду призначаються з дотриманням законодавства з питань охорони материнства і дитинства. Військовослужбовців-жінок залежно від військового звання та посади дозволяється призначати:

  • помічником чергового військової частини;
  • черговим;
  • помічником чергового контрольно-пропускного пункту;
  • черговим чи днювальним медичного пункту (із числа медичних працівників (фахівців);
  • черговим штабу, їдальні, посильним;
  • черговим чи днювальним гуртожитку.

Забороняється призначати військовослужбовців-жінок на роботи, пов’язані з перенесенням і пересуванням вантажу, вага якого перевищує встановлені граничні норми.

Військовослужбовці-жінки розміщуються в окремих службових жилих приміщеннях. Якщо військова частина розташовується табором (у наметах), військовослужбовці-жінки розміщуються в окремих наметах, з розрахунку один намет на три особи, або у приміщеннях.