АДВОКАТСЬКЕ БЮРО
ВАДИМА ЛЕВИЦЬКОГО

Нова додаткова винагорода за виконання бойових завдань на “нулі”.

Для тих, хто багато часу (і не дуже) проводить на “нулі” передбачена додаткова грошова виплата.
Не та давно Наказом від 21.05.2024 р. № 339 Міністерство оборони України внесло зміни до Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам, затвердженого наказом Міністерства оборони України від 07 червня 2018 року № 260.
Зокрема, це зміни які стосуються порядку виплати винагороди в розмірі 70 000 за виконання бойових завдань безпосередньо на нулі.
Винагорода за виконання бойових завдань виплачується військовим за кожні 30 днів (сумарно обчислених) виконання бойових (спеціальних) завдань.
При цьому, такі бойові завдання мають відповідати певним критеріям, зокрема якщо вони виконуються:
– на лінії зіткнення з противником у зоні виконання бойових завдань підрозділом першого ешелону оборони або наступу до ротного опорного пункту включно;
– на тимчасово окупованій території України;
на території між позиціями Сил оборони та позиціями військ РФ у районах ведення бойових дій;
– на території противника.
Одним днем у цих умовах вважається період (з 00 годин до 24 години календарної доби), протягом якого військовослужбовець залучався до виконання завдань, незалежно від кількості та тривалості таких залучень за добу
Виплата здіснюється за наявності документами, що підтверджують виконання бойових завдань у зазначених вище умовах, зокрема:
– бойовий наказ (розпорядження);
– журнал бойових дій чи бойове донесення;
– рапорт (донесення) командира підрозділу про виконання бойових завдань кожним її’ʼвійськовослужбовцем (у тому числі з доданих або оперативно підпорядкованих підрозділів) у відповідних умовах.
Виплати здійснюються на підставі наказів командирів військових частин. Підготовка проєктів цих наказів здійснюється підрозділами, які відповідають за ведення обліку особового складу.
Накази про виплату одноразової винагороди віськовослужбовцям, у яких право на отримання одноразової винагороди настало у минулому місяці, видаються до 05 числа поточного місяця на підставі:
– даних обліку днів для виплати винагороди, які підтверджують наявність сумарно обчислених 30 днів виконання завдань військовослужбовцями, за які виплата одноразової винагороди не здійснювалась;
– інформації про кількість днів виконання бойових завдань для виплати одноразової винагороди, зазначеної у витязі з наказу командира військової частини за попереднім місцем проходження служби військовослужбовця;
– інформації про кількість днів виконання бойових завдань для виплати винагороди, зазначеної військовою частиною, до якої для виконання завдань був відряджений військовослужбовець.