АДВОКАТСЬКЕ БЮРО
ВАДИМА ЛЕВИЦЬКОГО

Новий порядок роботи з рапортами в ЗСУ

Багато хто вже в курсі, що Міністерство оборони України своїм наказом від 06.08.2024 р. № 531 затвердило Порядок організації роботи з рапортами військовослужбовців у системі Міністерстві оборони України. Цей порядок поширює свою дію на Міноборони, ЗСУ та Державну спеціальну службу транспорту. В деяких аспектах цей документ – це прорив, не побоюсь цього слова. Отже, далі тезисно.
1. Рапорти подаються в усній та письмовій (паперовій або електронній) формах. Військовослужбовець має право усно рапортувати за допомогою технічних засобів комунікації. У паперовому рапорті військовослужбовець вказує:
– найменування посади командира (начальника), якому адресується рапорт;
– заголовок «Рапорт»;
– суть порушеного питання;
– перелік доданих до рапорту документів або їх копій (за потреби);
– найменування займаної посади;
– військове звання, власне ім’я та прізвище;
– дату;
– особистий підпис.
І все, більше вимог до форми та змісту паперового рапорту Порядок не містить.
Також, відмова у задоволенні рапорту має бути вмотивованою.
2. Забороняється:
а) встановлювати будь-які інші вимоги щодо форми та змісту паперового рапорту, що не передбачені цим Порядком, у тому числі стосовно:
– подання рапортів з окремих питань виключно написаними власноруч або друкованим способом;
– недотримання вимог щодо розміру полів, відступів, шрифтів, кольору чорнила чи друку, розміру та якості паперу тощо, які не передбачені цим Порядком;
– наявності граматичних, синтаксичних чи інших помилок, які не впливають на суть рапорту;
б) відмовляти у розгляді рапорту у разі відсутності доданих документів або інформації, які є або повинні бути в наявності у розпорядженні командира (начальника), створюються/формуються/видаються самим підрозділом та/або можуть бути витребувані підрозділом в іншого підрозділу та/або відповідного закладу охорони здоров’я тощо;
в) вимагати від військовослужбовця попереднього усного погодження паперового або електронного рапорту із безпосереднім або прямим командиром (начальником) перед його фактичним поданням;
г) відмовляти у прийнятті (реєстрації) власноруч написаних рапортів військовослужбовців.
Скільки нервів було витрачено і витрачається під час написання і подання рапортів. То поля не так, то текст має бути надрукований, а не власноруч написаний (чи навпаки), то кома не там, то відступи не такі, то дата не цифрами а словами місяць зазначено, то колір чорнила не чорний. З цим чорним кольором у війську взагалі якийсь фетиш. Якщо колір пасти не чорний, а, наприклад, синій – це блюзнірство, не менше).
3. Початок перебігу строку розгляду паперового рапорту розпочинається із часу подання рапорту, а не часу його реєстрації в службі діловодства.
Часом подання паперового рапорту є дата передачі рапорту на погодження безпосередньому командиру (начальнику) військовослужбовця, а у разі відмови в розгляді рапорту безпосереднім командиром (начальником) – дата передачі рапорту прямому командиру (начальнику).
У разі направлення рапорту засобами поштового зв’язку часом подання рапорту є дата надходження рапорту до поштового відділення за місцем знаходження відповідного підрозділу.
Розгляд паперового рапорту військовослужбовця всіма його прямими командирами (начальниками) здійснюється:
– невідкладно, але не пізніше ніж за 48 годин із часу подання військовослужбовцем рапорту – щодо питань, які стосуються військової дисципліни, обов’язків особового складу під час виконання бойових наказів (розпоряджень), збереження життя та здоров’я особового складу, відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин;
– у строк не більше 14 днів із дня подання військовослужбовцем рапорту – щодо всіх інших питань.
4. Рапорт в електронній формі створюється та подається за допомогою засобів СЕДО, Державного вебпорталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони «Армія+». Військовослужбовець створює рапорт на Державному вебпорталі за допомогою зразків рапортів, які доступні на ньому, заповнивши всі необхідні текстові поля, зазначивши тему та суть свого клопотання. Кожен користувач Державного вебпорталу має свій унікальний код – ID-номер. Кожен командир зобов’язаний довести до підлеглого особового складу свій власний ID-номер та ID-номер СЕДО підрозділу.
5. Ніхто не може бути скривджений на службі чи притягнутий до відповідальності за те, що він подав рапорт.
Оцінка службової діяльності відповідних посадових осіб органів військового управління, військових частин дається з урахуванням стану їх роботи із рапортами військовослужбовців.